Transformări ale pieței muncii în următorul deceniu: Proiectarea meseriilor în viitor
Coronavirusul a remodelat drastic economia și forța de muncă. De la răspândirea sa rapidă pe tot globul, am experimentat cu toții schimbări majore în modul de lucru, unde lucrăm și tehnologiile pe care le folosim pentru a rămâne conectați.
Vă propun să facem un scurt exercițiu de imaginație și să ne gândim care sunt cele mai bune meserii ale viitorului. Cum se va schimba tot ce este în jur? Cum să ne pregătim pentru slujbele care vor urma? Oare ce facem în prezent va mai avea căutare în viitor? Către ce domeniu să ne îndreptăm? Vom reuși să ne adaptăm?
Dacă aș da timpul cu 5 ani în urmă, mi-ar răsuna clar în minte întrebarea: “Unde vă vedeți peste 5 ani?”
Mi-aș dori, și cred că și voi, să am un răspuns definit la acest gen de întrebări. Însă cu siguranță nu putem afla peste noapte ce ne-a pregătit viitorul.
În momentul de față, lumea e într-o continuă transformare. Atât Romania, cât și restul lumii se confruntă cu schimbări titanice pe toate planurile și industriile, iar unele dintre acestea pot fi prevăzute, dar nu pot fi prezise.
Inteligența este una dintre caracteristicile cheie care fac diferența între ființele umane și orice altă vietuițoare. Cu ajutorul ei, ne putem îmbunătăți abilitățile personale astfel încât acestea să joace un rol semnificativ în evoluția noastră și în crearea civilizației.
Automatizarea și inteligența artificială au adus o serie de modificări pe piața muncii, iar dezvoltarea acestor sisteme va duce la schimbări majore de muncă în întreaga lume. Unele dintre acestea se întâmplă deja, astfel încât dezvoltările viitoare pot fi estimate, și nu doar prezise – cum ar fi că „roboții vor prelua toată munca”. Mecanismele de inteligență artificială vor ajunge să reproducă tot mai bine și mai rapid capacitățile umane. Există deja roboți care operează lanțul de producție, ceea ce facilitează procesul operațiunilor. Lucrările care implică activități repetitive vor fi înlocuite cu ceea ce numim acum „roboți”. Pe de altă parte, consultanța și dezvoltarea vor continua să necesite personal.
Automatizarea proceselor și inteligența artificială vor duce deasemenea la o reclasificare majoră a muncii. Anumite domenii de activitate și anumite roluri vor fi reduse, dar în același timp, vor apărea noi departamente și roluri. Automatizarea va înlocui sarcinile de rutină și repetitive, care nu necesită capacități decizionale și nu implică variabile. Procesul de recalificare și îmbunătățire a abilităților va atinge toată lumea în viitorul apropiat.
Observăm că domeniul IT va fi prezent în aproape toate industriile, cu exemple de meserii precum: Cyber Security Expert, Robotics Engineer, ingineri nanotehnologici, creatori de realitate augmentată și realitate virtuală, ingineri genetici sau biomedici, epidemiologi, ingineri de mediu. Pe de altă parte, avem și exemple de joburi non-IT, cu poziții ca: specialiști în combustibili, experți în conformitate, ingineri de energie eoliană, profesioniști în Green Design, call center consiliere mediu etc.
Un lucru important de subliniat este că, pentru a menține forța de muncă actualizată cu tendințele pieței globale, trebuie să avem un drum comun atât noi indivizii, cât și companiile, corporațiile și instituțiile de stat și guvernamentale. Riscul adaptabilității nu este doar la nivel individual, ci și la nivel economic și afacerile au, de asemenea, un impact major. Astfel, sistemul educațional și formarea continuă a adulților ar trebui să fie o prioritate națională pe termen lung.
Articol scris de Monica Iosif,
Senior Consultant Professional & Executive Search Division