Elemente de prevenție

  • Spălați-vă pe mâini cât mai des
  • Evitați contactul cu persoane care suferă de afecțiuni respiratorii acute
  • Nu vă atingeți ochii, nasul, gura dacă nu aveți mâinile igienizate
  • Strănutați sau tușiți acoperindu-vă gura cu încheietura mâinii
  • Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice fără recomandarea medicului
  • Apelați 112 dacă aveți febră sau tuse și ați călătorit în țări cu epidemii extinse de Covid-19

Primul set de întrebări și răspunsuri pentru prevenția epidemiei de Covid-19

În acest climat incert este important să ne informăm din surse sigure și actualizate. Împreună cu colegii de la Adecco Group am pregătit o serie de întrebări și răspunsuri pentru cele mai frecvente teme conexe cu subiectul prevenției epidemiei de Covid-19. Mai jos aveți întrebarea și răspunsul aferent. Așadar:

Ce este Coronavirus (Covid-19)?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care provoacă boli ce variază de la răceala comună, până la boli mai severe, cum ar fi: sindromul respirator acut sever (SARS). Acest virus nou și boala pe care o declanșează nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019. Pentru a citi mai multe despre virus, vizitați site-ul WHO aici: https://www.who.int/health-topics/coronavirus.

Cum pot contracta Coronavirus (Covid-19)?

Oamenii pot lua Coronavirus (Covid-19) de la alții care au virusul. Boala se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături mici din nas sau gură, care sunt eliberate atunci când o persoană cu Coronavirus (Covid-19) tușește sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei. Alte persoane prind apoi Coronavirus (Covid-19) prin atingerea acestor obiecte sau suprafețe, atingându-și apoi ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să prindă Coronavirus (Covid-19) dacă respiră picături de la o persoană cu Coronavirus (Covid-19) care tușește sau expiră. Acesta este motivul pentru care este important să stați la mai mult de 1 metru de o persoană bolnavă. 

Care sunt simptomele Coronavirusului (Covid-19)?

Cele mai frecvente simptome ale Coronavirusului (Covid-19) sunt febra, oboseala și tusea uscată. Pentru a citi mai multe despre simptomele bolii și alte întrebări pe care le puteți avea cu privire la Coronavirus (Covid-19), vizitați ACEST website.

Sunt angajat în Italia, China sau Coreea de Sud. Ce ar trebuii să fac?

Vă rugăm să urmați îndrumările organizației dvs. la nivel local cu privire la programele de lucru, locațiile și orice alte măsuri implementate pentru a asigura bunăstarea colegilor, asociaților și clienților.

Am fost la întâlniri cu oameni din China/ Italia/ Coreea de Sud sau din altă locație cu un focar crescut de Coronavirus. Ce ar trebui să fac?

Dacă ați fost în contact strâns cu cineva care a fost într-o zonă extrem de afectată în ultimele două săptămâni (China, Coreea de Sud, Iran, Italia sau alte zone extrem de afectate), atunci trebuie să intrați în carantină timp de 14 zile după contact. Vă rugăm să contactați furnizorul de asistență medicală sau un medic înainte să reveniți la birou. 

Am planificate călătoriile personale. Ar trebui să regândesc acestea?

Recomandăm tuturor angajaților să se familiarizeze cu îndrumările noastre de călătorie și să ia decizia cea mai potrivită pentru ei. Dacă se întâmplă să călătoriți într-o zonă marcată roșu pentru „Călătoriți la / de la”, atunci vi se va cere să lucrați de acasă timp de 14 zile după întoarcere.

Sunt într-un grup cu „risc ridicat” sau sunt însărcinată și sunt îngrijorată de contractarea virusului. Pot lucra de acasă?

Vă rugăm să vă consultați cu medicul și managerul dumneavoastră direct, pentru a afla dacă aveți circumstanțe medicale speciale sau sunteți într-un grup „cu risc”.

Am o răceală, dar sunt sigur că nu este Coronavirus (Covid-19). Pot veni la birou?

Dacă aveți simptome de răceală sau gripă, nu trebuie să veniți la birou. Vă rugăm să luați legătura cu medicul dumneavoastră sau cu medicul pentru a vă îndruma și rămâneți acasă până când simptomele dvs. au scăzut și medicul nostru vă confirmă că puteți reveni la locul de muncă.

Soțul/soția meu lucrează într-o locație în care a fost confirmat un caz de Coronavirus (Covid-19)/ copilul meu merge la o școală unde a fost confirmat un caz de Coronavirus (Covid-19). Ar trebui să fiu pus în carantină?

Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei dvs. ați fost la un loc de muncă, la școală sau într-o zonă în care Coronavirus (Covid-19) a fost confirmat în ultimele două săptămâni, atunci trebuie să intrați în carantină timp de 14 zile.

Un membru al familiei, cu care am fost în contact în ultimele 14 zile, a călătorit într-o zonă extrem de infectată, dar nu au prezentat simptome. Să rămân acasă?

Da, dacă dumneavoastră sau un membru al familiei ați călătorit într-o țară sau zonă foarte infectată, de ex. China sau Italia, ar trebui să stai acasă o perioadă de 14 zile și să consultați un medic – chiar dacă tu și/ sau membrul familiei dvs. nu ați prezentat niciun simptom.

Am o întrebare care nu este cuprinsă în această serie de întrebări frecvente, cui mă adresez?

Vă rugăm să consultați managerul și conducătorul local de resurse umane pentru a vă orienta cu privire la întrebările care nu sunt abordate aici.