Formula secretă pentru un interviu de succes
Cu fiecare proces de recrutare pe care îl demarăm, ne dorim să angajăm cel mai potrivit candidat pentru poziția vacantă. Aici intervine instrumentul de recrutare ce poartă denumirea de “interviu”.
Succesul unui interviu nu este însă determinat doar de felul în care acesta este susținut, ci și de câteva întrebări cheie. Bineînțeles că interviul în sine ocupă un loc important în procesul de recrutare, dar pentru a ne asigura de rezultatele dorite, este important să ținem cont și de alte câteva aspecte.
Printre cele mai importante se numără următoarele:
- Cunoașterea cât mai exactă a nevoilor de recrutare;
- Screening-ul corect al CV-urilor și identificarea celor mai potriviți candidați pentru rol;
- Stabilirea structurii interviului și pregătirea set-ului de întrebări;
- Intervieverea bazată pe competențe;
- Fară întrebări discriminatorii.
Cunoașterea cât mai exactă a nevoilor de recrutare
Înainte de a începe procesul de intervievare efectiv, este esențial să cunoaștem foarte bine nevoile de recrutare pe care le avem. Prin urmare, baza o reprezintă înțelegerea abilitaților și cerințelor specifice pe care candidatul trebuie să le îndeplinească.
Pe de-o parte, având aceste informații, indentificarea celor mai potriviți candidați va fi mai ușoară, iar pe de altă parte, să nu uitam că interviurile sunt bidirecționale și este foarte posibil ca mulți dintre candidați să pună întrebări despre activitate, proiect sau echipă.
Screening-ul corect al CV-urilor și identificarea celor mai potriviți candidați pentru rol
Screening-ul CV-urilor poate fi considerat cel mai obositor punct al procesului de recrutare, însă realizarea acestei sarcini în mod corect și cu responsabiltate influențează într-un mod pozitiv toate celelelate etape.
Pentru un screening bun, avem nevoie fie de expertiza necesară și un ochi format în identificarea acelor candidați valoroși, fie de softurile de recrutare care pot selecta cu mare precizie candidații potriviți criteriilor noastre.
Stabilirea structurii interviului și pregătirea set-ului de întrebări
Printre cele mai importante părți ale procesului de recrutare se află interviul de angajare. În cadrul interviului, informațiile oferite de către candidat sunt verificate, iar apoi i se analizează abilitățile. Acest instrument ne oferă posibilitatea de a obține insighturi valoroase despre candidați, în baza cărora putem face ulterior o evaluare, care să ne ajute să luăm o decizie.
Deși interviul structurat este printre cele mai rigide tipuri de interviu, el se caracterizează printr-o serie de întrebări prestabilite de către intervievator, urmând ca aceleași întrebări să fie adresate tuturor candidaților intervievați pentru postul vacant. Este cel mai eficient în procesul de recrutare, în special atunci când este folosit pe structura interviului bazat pe competențe sau metoda S.T.A.R.
Intervievarea bazată pe competențe
Spre deosebire de interviul tradițional, care se concentrează pe aspecte superficiale, cum ar fi experiența sau nivelul educațional, informații care de cele mai multe ori se regăsesc în CV, interviul bazat pe competențe, cunoscut și sub numele de interviu comportamental, se caracterizează prin structură și întrebările specifice. Cu ajutorul acestora, intervievatorul urmărește diferite comportamente din viața academică și personală a candidatului.
Aceste exemple comportamentale pot fi obținute prin întrebări pe care intervievatorul le adresează candidatului, întrebări care fac referire la experiența acestuia, candidatul fiind nevoit să detalieze o situație specifică cu care a trebuit să se confrunte și care a fost rezultatul obținut.
În acest fel, comportamentele care determină în mod natural deciziile candidatului pot fi recunoscute de către intervievator și astfel, se poate lua o decizie privind potrivirea acestuia cu postul vacant.
Prin urmare, interviul de competență investighează aspecte mai profunde care prezic mai bine performanțele viitoare ale candidatului.
În calitate de intervievator nu punem întrebări ce pot fi considerate discriminatorii.
Există aspecte pe care nu este necesar să le cunoaștem pentru a judeca valoarea profesională a unui candidat. Ne referim la cele care au legătură cu ideologia politică, religia, vârsta, starea civilă și nu numai.
Sunt întrebări pe care sub nicio formă nu ar trebui să le adresam în cadrul unui interviu, deoarece pot fi considerate discriminatorii, indiferent dacă aceasta a fost sau nu intenția noastră.
Secretul unui interviu de succes constă în pregătirea temeinică din partea celui responsabil cu procesul de angajare. Recrutarea candidatului potrivit însemnă mai mult de un interviu de 45 de minute. Sunt etape ale procesului de recrutare fară de care nu putem avea un interviu de succes. Iar atunci când neglijăm unul sau mai multe dintre aceste aspecte, șansele ca la final, candidatul ales să nu fie pregătit pentru îndeplinirea rolului dorit de companie cresc, iar consecințele pot fi dintre cele mai neplăcute.
Articol scris de Mihaela Tomescu,
Senior Consultant – Professional & Executive Search Division