Ești pregătit să devii antreprenor?

Antreprenoriatul este un domeniu care atrage atenția tot mai mult, în special tinerilor, oferindu-le acestora ocazia de a-și materializa ideile inovatoare, de a-și urma pasiunile și a-și face auzită vocea prin deschiderea unei afaceri. În general, antreprenoriatul este caracterizat atât pozitiv, cât și negativ: un domeniu dinamic, care oferă libertate și profitabilitate, dar care este și instabil și riscant. Astfel, apare următoarea întrebare: Care sunt aspectele ce îi determină pe unii oameni să aleagă cariera antreprenorială?

Cercetările în domeniu au descoperit faptul că antreprenorii dețin un tip de personalitate care îi diferențiază de oamenii care aleg să nu își deschidă o afacere. În continuare vom afla care sunt trăsăturile specifice antreprenorilor:

  1. Nevoia de realizare (ambiția) – antreprenorii își asumă responsabilitatea personală pentru deciziile lor și sunt interesați să obțină rezultate concrete ale acțiunilor pe care le întreprind. Își stabilesc obiective mărețe și depun eforturi susținute pentru a le atinge.
  2. Locus intern al controlului – se referă la măsura în care individul simte că deține controlul asupra a ceea ce i se întâmplă. Antreprenorii consideră că pot schimba evenimentele ale căror protagoniști sunt și nu dau vina pe ghinion sau destin.
  3. Înclinație spre asumarea riscului – este evident că deschiderea unei afaceri presupune anumite riscuri, cum ar fi siguranța financiară sau crizele economice, iar antreprenorii sunt dispuși să și le asume.
  4. Tolerarea ambiguității – este în strânsă legătură cu asumarea riscului, incertitudinea fiind generată de situațiile în care antreprenorii trebuie să ia decizii în condițiile în care nu cunosc toate informațiile despre o anumită situație.
  5. Nevoia de autonomie – se referă la dorința antreprenorilor de a avea libertate pentru a-și pune ideile în practică și pentru a-și desfășura activitatea.
  6. Proactivismul – antreprenorii caută oportunități și acționează în baza acestora, manifestând inițiativă pentru a influența mediul în care trăiesc.

 

Te-ai gândit să devii antreprenor? Analiza trăsăturilor de personalitate poate fi primul pas pentru o alegere corectă, întrucât ele îți vor influența acțiunile. Dacă aceste caracteristici te definesc, ai toate șansele să atingi succesul cu propria afacere.

 

Articol scris de MĂDĂLINA MARINCAȘ,

CONSULTANT RESURSE UMANE