Care sunt abilitățile care te pot ajuta pe timp de criză?
Contextul pandemiei a venit cu multe schimbări, de la situații în care oamenii fie au rămas fără job, fie au intrat în șomaj tehnic, până la businessuri care s-au închis și schimbări de comportament la nivel de societate.
Ne întrebăm oare ce urmează din septembrie și ce am putea face pentru a fi cât mai puțin afectați?
Un lucru este sigur: pe măsură ce tehnologia avansează, dinamica în ceea ce privește cerințele angajatorilor se schimbă, iar aptitudinile salariațiilor ar trebui și ele să țină pasul.
Confruntați cu o cantitate mare de informații și taskuri noi, salariații vor avea nevoie de o perspectivă diferită și prin urmare, dezvoltarea unui anumit set de abilități este prioritară.
Însă care sunt așadar aceste competențe, care odată dezvoltate, te pot ajuta, mai ales pe timp de criză?
Deshidere, adaptabilitate și flexibilitate
Lumea era în schimbare și înainte, însă pandemia a accelerat-o, iar modul în care lucrează companiile se va modifica semnificativ.
Oamenii care vor avea și mai mult succes în perioada post-coronavirus vor avea capacitatea de a privi schimbarea ca pe o normalitate.
Trăim realitatea despre care se discută de mai mulți ani. Spre exemplu, în chestionarul „The Flux Report by Right Management”, 91% dintre directorii de HR care au participat cu răspunsuri în anul 2014, au menționat că vor fi angajați în special candidații care au capacitatea de a face față schimbărilor și incertitudinilor.
Învățare continuă
Potrivit Forumului Economic Mondial, în doar cinci ani, 35% dintre abilitățile considerate esențiale astăzi se vor schimba. Există o singură modalitate de a rămâne relevant într-o realitate post-coronavirus: asumarea angajamentului de a fi într-o continuă învățare.
Poate părea un obiectiv îndrăzneț să înveți continuu, însă cu cât ești mai deschis la îmbunătățirea skills-urilor actuale sau învățarea altora noi, cu atât poți să devii mai bun pe domeniul tău. Indiferent cu ce se confruntă piața muncii, profesioniștii și experții vor fi în continuare la mare căutare și vor face mai puține eforturi pentru a găsi un loc de muncă.
Partea pozitivă a acestei perioade este valul de cursuri online care pot ajuta la îmbunătățirea acestor skills-uri. Două exemple de platforme a unor universități de top din străinătate care lansează cursuri gratuite sunt: www.coursera.org sau www.udemy.com.
Aptitudini tehnologice și digitale
Transformarea digitală a organizațiilor a fost impulsionată și mai mult de situația actuală. Prin urmare, profesioniștii cu abilități digitale (cum ar fi competențe de marketing digital), au șanse să devină și mai valorificați decât sunt în prezent. Specialiștii care pot ajuta la menținerea în mișcare a afacerilor online – chiar și în timpul crizelor economice – vor fi cu siguranță pe lista de angajări.
Dacă competențele tehnologice nu sunt punctul tău forte, este momentul să te gândești cum ai putea să ți le dezvolți; chiar și un simplu curs de operator calculatoare poate fi un plus.
Inteligență emoțională
O abilitate pe care mulți o neglizează este Inteligența emoțională (EQ). Aceasta este capacitatea de a conștientiza, controla și manifesta emoțiile personale, mai exact de a gestiona relațiile într-un mod empatic și eficient. Persoanele cu un EQ dezvoltat vor fi căutate de mai toate organizațiile, pentru că aproape toate rolurile, indiferent de cât de tehnice sunt, pun accent și pe o relaționare bună cu colegii și clienții.
Astfel, angajații continuă să treacă de la paradigma unei calificări iniţiale suficiente pentru întreaga carieră, la cea a acumulării de noi cunoștințe şi aptitudini.
Asigurându-te că îți dezvolți acest set de abilități căutate de angajatori, în timp, te poți reinventa în meseria pe care o practici deja sau te poate ajuta să faci mai ușor o schimbare către alt domeniu.
Articol scris de Monica Antohi,
Professional & Executive Search Division Consultant