7 semnale de alarmă dintr-un CV
Indiferent că analizați câteva CV-uri pe săptămână sau mai multe, este de dorit să le identificați rapid pe acelea care v-ar putea face să pierdeți timp.
Uneori, un semnal de alarmă poate fi doar un prilej să acordați mai multă atenție acelui profil si nu neapărat un motiv de îngrijorare în ceea ce privește candidatul aflat în procesul de selecție.
În functie de pozitie și candidat, unele erori pot fi trecute cu vederea. Însă cum vă puteți da seama dacă doriți să oferiți șansa unui candidat sau pur și simplu nu este de dorit să faceți acest lucru?
Mai jos puteți regăsi cele 7 semnale de alarmă care vă pot ajuta să fiți mai eficient în procesul de recrutare:
- Schimbări dese ale locului de muncă
Una dintre cele mai des întalnite semnale de alarmă este schimbarea rapidă a mai multor locuri de muncă într-o perioadă scurtă de timp.
Am întalnit un CV în care erau enumerate 5 locuri de muncă diferite în 12 luni. Am fost impresionată de capacitatea candidatului de a obține un loc de muncă atât de repede, însă indiferent de explicații, un astfel de CV nu poate avea de partea cealaltă un top performer.
- Greșelile excesive de ortografie și gramatică
Lipsa erorilor de ortografie și de gramatică dintr-un CV nu este un motiv de a angaja pe cineva, dar prea multe erori pot arata că acel candidat nu a luat în serios candidatura pentru poziția respectivă.
Mai mult, dacă persoana în cauză și-a trecut în CV la competențe “atenție la detalii”, iar CV-ul lui nu arată deloc acest lucru, intenția sa de a lua acel job își pierde din credibilitate.
- Fraze confuze
CV-ul pentru un candidat este ca o carte de vizită. Ar trebui să fie ușor de citit și ușor de înțeles.
Frazele confuze dintr-un CV pot demonstra lipsa de interes a celui care aplică sau posibila incompetență de a folosi limba română.
- CV-urile care sunt trimise ca Spam sau persoanele care aplică la orice 😊
Într-un CV, este important să se evidențieze motivul pentru care aplicanții sunt potriviți poziției vacante. Dacă o persoană aplică la mai multe roluri în cadrul aceleiași companii, acest lucru poate fi un semnal de alarmă, în special dacă nu se potrivește deloc cu profilul descris în anunț.
Există și o altă categorie de candidați: persoanele care nu știu să-și prezinte experiența clar și focusat. Dacă recruiterul nu acordă o atenție sporită întregului set de informații, profile bune, dar cu CV-uri prost prezentate pot fi trecute cu vederea.
- Gruparea mai multor joburi într-unul singur
Gruparea mai multor joburi într-o singură experiență de lucru poate ascunde pauze mari între joburi sau mai multe experiențe scurte, pe care candidatul dorește să le ascundă.
- Prezent la ultimele 2 -3 joburi
Am întalnit situația în care candidatul a lăsat în CV statusul “prezent” la ultimele două joburi.
Acest lucru poate reprezenta un semnal de alarmă sau nu. Dacă lucrează în cadrul aceleiași companii sau este angajatul unei companii de consultanță și este detașat la client, totul este în regulă.
Dacă sunt două companii total diferite, candidatul poate omite faptul că a plecat în perioada de probă, după doar 3-6 luni, lăsându-și informația în CV pentru a-și mări șansele de a fi chemat la interviu.
- Excesul de încredere
Spre final, un alt semnal de alarmă poate fi atunci când candidatul este excesiv de încrezător în sine.
De exemplu, fraze precum: „Voi fi un plus extraordinar în echipa dvs.” sau „Sunt sigur ca pot avea un impact pozitiv asupra business-ul dvs.” pot fi de prisos.
Este de apreciat să fii încrezător în forțele proprii, însă, ca intervievator, aș fi mai precaut în următoarele discuții cu acest tip de candidați.
Articol scris de Monica Antohi,
Professional & Executive Search Division Consultant