Ce întrebări să nu pui la un interviu

De-a lungul timpului, am întâlnit destul de multe situații în care candidații au ratat joburi doar pentru că au pus întrebări nepotrivite în timpul interviului. Pentru a nu ajunge în astfel de situații nefericite, am pregătit o listă cu întrebări pe care e bine să le eviți în cadrul unui interviu.

  1. Cu ce se ocupă firma dumneavoastră?/ Care sunt brandurile firmei dumneavoastră /? Cine este concurența dumneavoastră?

Cei care adresează vreuna dintre aceste întrebări, înseamnă că nu și-au luat timp să facă o scurtă cercetare, să se intereseze cine este și cu ce se ocupă potențialul angajator, iar asta denotă dezinteres total și/ sau lene, care va face orice intervievator să ridice din sprânceană.

  1. Ce alte joburi disponibile mai aveți? Când pot să trec pe altă poziție, în alt departament?

Acest tip de întrebări denotă că, de fapt, nu ești mai deloc interesat de poziția pentru care ai venit la interviu.

  1. Verificați angajații dacă se uită pe Facebook/ social media?

Este evident o întrebare care pune candidatul respectiv într-o lumină total nefavorabilă și duce angajatorul cu gândul că cel din fața lui/ ei nu este o persoană de încredere.

  1. Ce vârstă are managerul acestei poziții?

Așa cum nici angajatorul nu are voie să întrebe astfel de informații, la fel nici candidații nu ar trebui să adreseze acest gen de întrebări personale.

  1. Unde va fi amplasat biroul meu? Nu vreau să mă tragă curentul.

Astfel de întrebări nu sunt bine primite de angajatori, cel puțin nu la primul interviu, si mai ales dacă nu există un motiv medical bine întemeiat.

  1. Cât de des pot să mă învoiesc?/ Cât concediu medical pot să primesc?/ Cât de repede pot să plec în vacanță după ce mă angajez?

Aceste întrebări sunt de evitat, pentru că pot ridica semne serioase de întrebare angajatorului, care deja își face scenarii privind cât de des va lipsi candidatul de la muncă.

ÃŽn cazul concediului de odihnă, sigur au fost cazuri în care această întrebare era justificată – È™i anume când persoana respectivă avea un concediu deja planificat È™i plătit. ÃŽn contextul actual, însă, mă îndoiesc că mai sunt persoane care își planifică È™i plătesc călătoriile cu câteva luni înainte.

  1. Ce tip de mașină oferiți?

Pentru cine folosește frecvent mașina în interes de serviciu este firesc să își dorească să știe ce tip de mașină va conduce, însă este de preferat să lași această întrebare pentru etapa finală, la primirea ofertei.

  1. Ce salariu oferiți?

Nu este recomandat să pui această întrebare înainte ca angajatorul să deschidă discuția pe acest subiect. Atunci când candidatul inițiază această discuție, lasă impresia că îl interesează doar acest aspect. 

  1. Mă angajați?/ Când pot să încep?

Chiar dacă adresezi una dintre aceste întrebări doar în glumă, asigură-te că intervievatorul are suficient simț al umorului și poate aprecia gluma.

  1. Toți angajații din firmă arată la fel de bine cum arătați dumneavoastră?

Orice gen de compliment adresat intervievatorului, fie din amabilitate, fie cu scopul de a-ți plasa aplicația în fruntea listei, nu este deloc potrivit în cadrul unui interviu și, de regulă, are fix efectul invers decât cel scontat de complimentator.

Articol scris de Elena Popa,

Team Leader, Professional and Executive Search Division