Ce te împiedică să-ți găsești jobul potrivit?

Ești tentat, dar numai ca ultimă soluție de angajare? Mai gândește-te! Lucrătorii din munca temporară se bucură de aceleași beneficii, salariu și oportunități de job ca angajații permaneți.

Cu toate acestea, există multe neadevăruri despre pozițiile temporare care te-ar putea împiedica să-ți găsești locul de muncă potrivit. Hai să vedem care sunt cele mai des întâlnite mituri ale muncii temporare pe care le-am spulberat:

Mit #1: Agențiile de leasing personal iau un procent din salariul tău 

Ți s-a mai spus vreodată că munca temporară este slab plătită pentru că agențiile de leasing personal trebuie să facă profit? Vestea bună este că acest mit e fals: Salariul tău este neatins de costurile serviciilor de recrutare. Tu vei primi întotdeauna salariul pe care l-ai agreat cu angajatorul tău de muncă temporară.

Mit #2: Munca temporară este doar pentru poziții de începători

Au apus vremurile în care munca temporară era limitată la producție și joburi sezoniere în distribuție. Grație avansării tehnologiei și disrupției structurilor tradiționale de personal, din ce în ce mai multe companii caută să închidă poziții specializate cu angajați temporari.

Mit #3: Nu primești niciun fel de beneficiu ca angajat

În zilele noastre, beneficiile sunt la fel de importante precum salariul. Din fericire, nu vei rata nimic fiind angajat pe o poziție temporară. Indiferent unde lucrezi, poți beneficia de asigurare medicală și alte beneficii, în funcție de specificul fiecărui rol.

Mit #4: Rolurile de muncă temporară nu “dau bine” în CV.

Dacă printre obiectivele tale se află și conturarea unui CV, nu exclude munca temporară din el. Alegerea unui loc de muncă temporar te poate ajuta să îți îmbunătățești abilitățile sau să obții skilluri noi, oferindu-ți mai multe atuuri pentru avansarea în carieră. În plus, îți creezi conexiuni cu oameni care te pot ajuta să-ți găsești un job pe viitor.

Myth #5: Joburile temporare nu duc la cariere pe termen lung

Mulți lucrători cred că o poziție temporară îi va împiedica să-și găsească un loc de muncă permanent. Vestea bună e că lucrurile nu stau chiar așa. În ultima vreme, 1 din 4 contracte determinate se transformă în roluri full-time.

Mai mult, munca temporară este o metodă foarte bună să-ți extinzi contactele în zona profesională. Profită de oportunitatea de a te conecta cu manageri sau colegi de muncă și păstrează legătura. Aceste legături te pot ajuta să obții un job pe viitor și te pot ajuta cu referințe.

Myth #6: E mai greu să îți dai demisia de la un loc de muncă temporar

Majoritatea contractelor pentru poziții temporare au o dată specifică de început și de sfârșit. Din cauza acestei preconcepții, mulți candidați au impresia că nu pot părăsi locul de muncă înainte de data finalizării contractului. Cu toate astea, află că ai aceleași drepturi atunci când vine vorba de a înceta un contract.

Atunci când plănuiești să pleci, anunță susperiorul direct și agenția de recrutare cât mai din timp. Mulți manageri aleg să lucreze cu lucrători temporari știind că aceștia sunt în căutarea unui loc mai permanent, însă vor avea niște așteptări profesionale. Aruncă un ochi peste contract și vezi dacă menționează o perioadă de preaviz, ca să poți trimite demisia la timp.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Odată ce am spulberat toate aceste mituri, e timpul să găsim cele mai bune roluri pentru tine. Descoperă toate locurile de muncă disponibile în prezent și hai să vedem ce ți se potrivește.

Georgian Simion

Service Delivery Manager Adecco România