RAPORTUL REGIONAL „INOVANTAGE”, REALIZAT DE ADECCO – CREȘTEREA ECONOMICĂ DIN ROMÂNIA ŞI EUROPA DE EST, AMENINȚATĂ DE LIPSA SPECIALIŞTILOR

  • Viitor incert în regiune pentru funcționari, lucrători în servicii și domeniul vânzărilor, creștere a cererii pentru profesioniștii din domenii precum financiar sau resurse umane
  • Cererea de muncitori calificați crește în România și Turcia, în ciuda tendințelor globale
  • Respecializarea candidaților poate diminua tensiunile de pe piața muncii

Europa de Est cunoaște o perioadă fără precedent de dezvoltare economică. Trei țări fost comuniste, Cehia, România și Polonia, se bucură de creștere economică rapidă, șomaj scăzut și inflație scăzută. Economia României a crescut cu 5,7% față de anul precedent, Republica Cehă cu 4,7% și Polonia cu 4,4%. Prin comparație, media UE a înregistrat o creștere de 2,4% în aceeași perioadă.

În același timp, țările din Europa de Est (inclusiv Turcia și Grecia) se confruntă cu o serie de probleme pe piața muncii, care le pun în pericol perspectivele de a ajunge din urmă economiile mai dezvoltate din vestul Europei. Potrivit raportului regional Inovantage, țările din regiune trebuie să se adapteze rapid la noile tendințe aduse de a 4-a Revoluție Industrială, cum ar fi automatizarea proceselor repetitive, globalizarea operațiunilor și creșterea cererii pentru calificările de nișă. Potrivit raportului, 62% din directorii generali din Europa de Est, găsesc cu dificultate specialiști în domenii digitale, față de media globală de 50%.

Raportul Inovantage realizat de Adecco, analizează sistemele de educație ale țărilor din regiune și arată că acestea au devenit rigide și prea birocratice pentru mediul economic în schimbare rapidă și nu oferă absolvenților aptitudini și cunoștințe care să îi facă angajabili. În cazul liceelor, este nevoie de punerea accentului pe abilitați de rezolvare a problemelor, care implică abilități sociale, dar și cunoștințe din domenii diferite. Fără astfel de aptitudini, arată raportul, candidații din regiune riscă să nu își găsească slujbele la care aspiră.

Respecializarea candidaților poate diminua tensiunile de pe piața muncii

Raportul Adecco arată că în România există o lipsă relativă a specialiștilor IT, a doctorilor și asistentelor, managerilor din domeniul serviciilor, a profesioniștilor din domeniul financiar, marketing și relații publice. În același timp, există un excedent în cazul angajaților care lucrează cu clienții, manageri în domeniul comerțului și funcționari.

”Raportul regional Inovantage, arată clar că lucrurile pe care le învățăm la școală devin irelevante în condițiile schimbărilor rapide aduse de a 4-a Revoluție Industrială. În România, vom avea nevoie în curând de re-specializare nu o dată la 20 de ani, așa cum a fost cazul până acum, ci din 5 în 5 ani.  Acest lucru înseamnă că angajații trebuie să participe la cursuri pentru noi aptitudini, în timp ce sunt activi pe piața muncii, dacă vor să rămână relevanți pentru posturile viitorului. În același timp, angajatorii trebuie să investească în astfel de cursuri de respecializare a angajaților proprii pentru a nu îi pierde și pentru a putea crește afacerea lor în viitor. Fără pași hotărâți în direcția respecializării, Româna riscă să piardă investitori și oportunități de angajare cu salarii ridicate. ” afirmă Florin Godean, Country Manager Adecco România.

Potrivit raportului, pe care îl puteți descărca integral AICI, diversitatea a devenit o componentă cheie pentru succesul companiilor. Firmele dezvoltă acum strategii pentru o forță de muncă diversă în privința vârstei, originii angajaților și a genului acestora, cât și a contractelor, care pot fi parțiale sau bazate pe munca la distanță.

În acest climat în schimbare rapidă, raportul solicită angajatorilor și angajaților să pună accentul pe educația pe tot parcursul vieții, învățarea la locul de muncă prin intermediul stagiilor de pregătire și al internship-urilor și mobilitatea angajaților.

Bazându-se pe datele colectate de pe piața muncii, raportul prezintă aptitudinile și domeniile care pot asigura succesul viitor al candidaților din Europa de Est:

TOP HARD SKILLS (Europa de Est) TOP SOFT SKILLS (Europa de Est)
Managementul strategiei IT Creativitate
Inginerie Mecanică Leadership & Managementul crizelor
Operarea stivuitoarelor Ambiție și Rezistență
Marketing și publicitate Flexibil și orientat spre rezolvarea problemelor
Ingineria aeriană Deschidere către alte culturi
Optimizarea motorului de căutare (SEO) Antreprenoriat
Securitate cibernetică Abilități IT
Analiza datelor Agilitate și învățare rapidă
Analiză financiară Creativitate

Despre Adecco România

Adecco România este cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane, cu o cotă de piață de aproximativ 32% și cu o cifră de afaceri de 87,5 milioane de euro, în 2017. Adecco România gestionează peste 7,000 de persoane angajate temporar și deservește zilnic peste 600 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 250 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă foarte largă, de la recrutare și selecție, la outsourcing, recrutare în masă, dar și outplacement și training.

Despre Grupul Adecco

Grupul Adecco este principalul furnizor mondial de soluții de forță de muncă. Zilnic, aproximativ 700,000 de oameni din întreaga lume beneficiază, grație Grupului Adecco, de oportunități de muncă fie permanente, fie temporare. Cu peste 33,000 de angajați în 60 de țări, schimbăm industria resurselor umane cu fiecare loc de muncă oferit. Colegii noștri deservesc peste 100,000 de organizații, cărora le furnizează forță de muncă, servicii de resurse umane și tehnologii de ultimă generație, necesare pentru a avea succes într-o economie globală aflată în permanentă schimbare. Suntem o companie listată în clasamentul Fortune Global 500 și conducem prin puterea exemplului, creând valoare pentru toate părțile interesate, răspunzând astfel nevoilor societății și, în același timp, stimulând inovația în afaceri. Cultura noastră bazarâ pe incluziune, echitate și a muncâ în echipă, susține atât persoanele, cât și organizațiile, stimulează economia și contribuie la construirea unei societăți mai bune. Aceste valori au un ecou pozitiv în rândul angajaților noștri, care ne-au votat pe poziția a doua în clasamentul Great Place to Work® – World’s Best Workplaces, ediția 2017. Construim un viitor pentru toți.

The Adecco Group are sediul în Zürich, Elveția. Adecco Group AG este o companie înregistrată în Elveția (ISIN: CH0012138605) și listată la SIX Swiss Exchange (ADEN). Grupul operează prin opt branduri principale: Adecco, Modis, Badenoch & Clark, Spring Professional, Lee Hecht Harrison, Pontoon, Adia și YOSS.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.