RAPORTUL REGIONAL „INOVANTAGE II” REALIZAT DE ADECCO: Cum poate România să dezamorseze ”bomba demografică”

București, 16 Octombrie 2018: Economia României va fi afectată din ce în ce mai puternic de îmbătrânirea rapidă a populației și migrația tinerilor, iar autoritățile și angajatorii trebuie să ia măsuri urgente pentru a asigura stabilitatea pieței muncii și a bugetului asigurărilor sociale, arată ultimul raport regional Inovantage al Adecco.

Îmbătrânirea rapidă a populației în Europa de Est pune economiile din regiune într-o situație delicată. Ratele de natalitate scăzute, îmbunătățirea speranței de viață și migrația forței de muncă sunt factorii cheie ai îmbătrânirii. Vârfurile migrației se manifestă la vârsta de 30-55 de ani, care din nefericire reprezintă și populația aflată la capacitatea maximă de reproducere. Prin urmare, societățile din această regiune nu sunt pregătite să facă față numărului tot mai mare de seniori și nici să le ofere infrastructura necesară pentru a munci și a fi îngrijiți în funcție de nevoile lor.

Raportul Inovantage – ediția a doua,  arată că țările din regiune trebuie să adopte o serie de măsuri care, aplicate cu succes, pot permite României să se dezvolte și să ajungă din urmă țările europene din vestul Europei. În cazul carierelor seniorilor sunt necesare măsuri de flexibilizare și de suport pentru învățare pe tot parcursul vieții. Astfel, persoanele aflate în pragul pensionării pot lucra până la vârste mai înaintate part time sau pe perioade determinate și își pot mări șansele de a rămâne în activitate dacă se pot respecializa la locul de muncă.  Se creează astfel o perioadă de tranziție în timpul căreia seniorii pot rămâne activi, pe baza unui program agreat de aceștia.

În paralel, România cât și alte țări din CEE, trebuie să oprească politicile de pensionare timpurie care au provocat migrarea artificială, înainte de vârsta pensionării, a sute de mii de oameni de pe piața muncii către sistemul de pensii.

”Angajatorii trebuie să redescopere această comoară ascunsă, a angajaților seniori. Legea interzice oricărui angajator să refuze un candidat din cauza vârstei sale, iar daca a existat un <<sentiment>> general în rândul profesioniștilor din domeniul resurselor umane potrivit căruia candidații tineri sunt mai dornici să muncească din greu, să accepte ore suplimentare și să învețe mai repede lucruri noi, această cultură trebuie să se schimbe și, în multe locuri, se schimbă deja. Piața locurilor de muncă este în plină expansiune, iar angajatorii descoperă că tinerii candidați sunt mai mobili decât forța de muncă mai în vârstă. Mobilitatea crescută a tinerilor aduce după sine nevoia unor “stâlpi” – a unor candidați mai în vârstă, seniori, cu abilități deosebite de a comunica cu generația millenials și de juca un rol de mentor.

Dar multe altele trebuie să se schimbe pentru a avea o atitudine adecvată față de forța de muncă mai în vârstă. Mai întâi, așa cum am menționat la început, trebuie să vedem comoara ascunsă – oamenii cu experiență de lucru, nu neapărat experiența exactă de care ai nevoie – sunt pregătiți să învețe și știu cum să învețe, pentru că au schimbat mai multe locuri de muncă și poate mai mult de o specialitate. Deci, fiți gata să vă schimbați cultura corporativă într-una care este incluzivă și deschisă către mai mult de o generație”, a declarat Florin Godean, Country Manager Adecco România.

Automatizarea, o șansă pentru persoanele de vârsta a treia

Pe măsură ce angajatorii din Europa de Est găsesc candidații potriviți tot mai greu, raportul Inovantage arată că automatizarea poate sprijini menținerea seniorilor în câmpul muncii pe termen mai lung. Spre exemplu, posturi care presupun  muncă repetitivă sau care implică manipularea greutăților pot fi automatizate, iar angajații se pot ocupa de supravegherea mașinilor sau revizuirea documentelor. În plus, înlocuirea persoanelor în vârstă cu tineri, metodă de diminuare a șomajului în rândul tinerilor aplicată de multe țări, nu mai este eficientă pentru că inovarea creează noi locuri de muncă, bazate pe cunoștințe și abilități diferite de cele dezvoltate în timp de către seniori. În plus, comparativ cu tinerii, angajații în vârstă sunt mai potriviți pentru sarcini de management, chiar pentru mentorat.

De asemenea, spre deosebire de opinia convențională, lucrătorii în vârstă pot fi de fapt o comoară de experiență, adaptabilitate și productivitate, dacă li se oferă mediul și oportunitățile potrivite. Raportul Adecco menționează că lucrătorii în vârstă tind să depășească performanța lucrătorilor mai tineri în memoria semantică și abilitățile de vorbire și limbă. Lucrătorii mai în vârstă oferă, de asemenea, abilități cruciale pentru dezvoltarea firmei, consolidarea cunoașterii și continuitatea proceselor tehnologice. O forță de muncă diversă din punctul de vedere al vârstei poate astfel chiar să reducă costurile prin creșterea angajamentului organizațional.

Despre Adecco România

Adecco România este cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane, cu o cotă de piață de aproximativ 25% și cu o cifră de afaceri de 87.5 de milioane de euro, în 2017.  Adecco România gestionează peste 7,000 de persoane angajate temporar, are o bază de date cu peste 600,000 de candidați și deservește anual peste 900 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 230 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă foarte largă, de la recrutare și selecție, la outsourcing, recrutare în masă, dar și outplacement și training.

Despre Grupul Adecco

Grupul Adecco este principalul furnizor mondial de soluţii de forţă de muncă. Zilnic, aproximativ 700,000 de oameni din întreaga lume beneficiază, grație Grupului Adecco, de oportunități de muncă fie permanente, fie temporare. Cu peste 33,000 de angajați în 60 de țări, schimbăm industria resurselor umane cu fiecare loc de muncă oferit. Colegii noștri deservesc peste 100,000 de organizații, cărora le furnizează forță de muncă, servicii de resurse umane și tehnologii de ultimă generație, necesare pentru a avea succes într-o economie globală aflată în permanentă schimbare. Suntem o companie listată în clasamentul Fortune Global 500 și conducem prin puterea exemplului, creând valoare pentru toate părțile interesate, răspunzând astfel nevoilor societății și, în același timp, stimulând inovația în afaceri. Cultura noastră bazarâ pe incluziune, echitate și a muncâ în echipă, susține atât persoanele, cât și organizațiile, stimulează economia și contribuie la construirea unei societăți mai bune. Aceste valori au un ecou pozitiv în rândul angajaților noștri, care ne-au votat pe poziția a doua în clasamentul Great Place to Work® – World’s Best Workplaces, ediția 2017. Construim un viitor pentru toți.

The Adecco Group are sediul în Zürich, Elveția. Adecco Group AG este o companie înregistrată în Elveția (ISIN: CH0012138605) și listată la SIX Swiss Exchange (ADEN). Grupul operează prin opt branduri principale: Adecco, Modis, Badenoch & Clark, Spring Professional, Lee Hecht Harrison, Pontoon, Adia și YOSS.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.