Inovantage no. 6: Reading the workforce DNA
Ediția din acest sfârșit de an a studiului Inovantage poate fi privită ca o mostră de ADN deconstruit a trăsăturilor acelea care definesc peisajul forței de muncă din regiune.
Raportul își propune să clarifice:
1) modul în care condițiile pre-pandemice au ușurat eforturile fiecărei țări și ce le-a accelerat eșecurile și
2) ce învățături cheie pot deprinde și aplica părțile interesate din domeniul public și privat în următorii ani.
Principalele constatări ale raportului includ:
- Cele mai bine pregătite țări pentru a face față provocărilor sunt cele cu o bună mobilitate socială și abilități vocaționale și tehnice în rândul populației active, pe scară largă. Egalitatea între sexe, integrarea minorităților etnice și incluziunea rapidă a forței de muncă afectate joacă un rol cheie în asigurarea tranzițiilor de muncă în vremuri dificile.
- O infrastructură ITC bună și persoane pregătite din punct de vedere digital sunt combinația perfectă pentru a combate orice perturbări viitoare pe piețele muncii. Țările cu infrastructuri digitale funcționale atât în mediul public, cât și cel privat, dar și o forță de muncă bine pregătită la nivel tehnic, au avut mai mult succes în adaptarea la condițiile stricte ale restricțiilor de mobilitate inițiale.
- Ajutorul de stat pentru șomaj tehnic și alte subvenții, alături de interdependența relativ redusă de economia globalizată au ajutat țările din Europa de Est să-și revină mai ușor.Răspunsurile politice locale pentru piețele muncii au fost inițial timide și slab comunicate. Majoritatea țărilor au anunțat mai multe măsuri de sprijin după ce UE a lansat răspunsul politicii de coeziune la criza Covid-19.
- Viitorul muncii în EEMENA aparține unei forțe de muncă calificate, digitale și angrenate într-o învățare continuă. Cu o populație viguroasă, dar în curs de îmbătrânire, țările din regiune trebuie să ofere mai multe oportunități de creștere și experiențe actualizate de învățare pe tot parcursul vieții, pentru a-și perfecționa cetățenii.