Dacă doriţi să lucraţi temporar în Statele Unite pe baza unui statut temporar, conform legii imigrării din Statele Unite, aveţi nevoie de o viză specifică, în funcţie de timpul muncii pe care urmează să o desfăşuraţi.

Viza din categoria H-1B este necesară dacă veniţi în Statele Unite pentru a presta servicii în cadrul unui aranjament profesional prestabilit. Pentru a vă califica, trebuie să deţineţi o diplomă de licenţă sau superioară (sau o diplomă echivalentă) în specialitatea în care urmăriţi să obţineţi un loc de muncă.
Aplicanţii pentru viza H-1B1 trebuie să aiba deja o ofertă de contract din partea unui angajator din zona dorită din Statele Unite

Clasificarea în categoria vizelor temporare H-2A vi se aplică dacă intenţionaţi să desfăşuraţi temporar munci sau servicii agricole cu caracter temporar sau sezonier în Statele Unite, pentru care nu sunt disponibili lucrători americani.

Viza H-2B este necesară dacă veniţi în Statele Unite pentru a ocupa un post care are caracter temporar sau sezonier şi pentru care există un deficit de muncitori din rândul cetăţenilor americani.

O viză din categoria H-3 este necesară dacă veniţi în Statele Unite pentru a beneficia de specializare profesională din partea unui angajator în orice domeniu, altele decât instituţii academice sau de meserii, pentru o perioadă de până la doi ani.

Dacă sunteţi titularul principal al unei vize din categoria H, soţul/soţia sau copilul dumneavoastră necăsătorit (cu vârsta sub 21 de ani), pot primi o viză din categoria H-4 pentru a vă însoţi în Statele Unite.

O viză din categoria L-1 este necesară dacă sunteţi angajat al unei companii multinaţionale, care vă transferă temporar la o sucursală a societăţii mamă, entitate afiliată sau filială a aceleiaşi societăţi din Statele Unite.

Dacă sunteţi titularul principal al unei vize din categoria L, soţul/soţia sau copilul dumneavoastră necăsătorit (cu vârsta sub 21 de ani), pot primi această viză derivată.

Vizele de tipul O sunt eliberate persoanelor cu abilităţi extraordinare în domeniile: ştiinţă, artă, educaţie, afaceri, sport sau cu realizări extraordinare în domeniul producţiilor cinematografice sau de televiziune, precum şi personalului asistent esenţial al acestora.

Vizele de tipul P sunt eliberate anumitor sportivi, interpreţi, artişti şi personalului asistent esenţial al acestora, care intenţionează să presteze în Statele Unite.

O viză din categoria Q este necesară dacă vă deplasaţi în Statele Unite pentru a participa la un program internaţional de schimburi culturale în scopul oferirii de pregătire practică, locuri de muncă şi împărtăşirii istoriei, culturii şi tradiţiilor din ţara dumneavoastră natală.

Nu ratați următorul episod din seria “Global Mobility Insights” de săptămâna viitoare.

Pentru orice speță legată de legislația muncii sau în domeniul imigrării (Global Mobility), ne puteți contacta astfel:
Dana Ionescu
Legal & Global Mobility Manager
Mob:+ 4 0721.188.450
dana.ionescu@adecco.com