Ce faci dacă ai rămas fără job și nu mai ești atras de domeniul în care lucrezi?
Se estimează peste 430.000 de locuri de muncă pierdute, câte 5.000 în fiecare zi, locuri de muncă ce vor reveni abia peste câțiva ani înapoi pe piață.
Conform unui raport al BNR-ului, există şase sectoare afectate în trimestrul al doilea din 2020 și anume: HoReCa, transport rutier, servicii recreative, activităţi sportive, agenţii de turism şi transport aerian. S-a analizat evoluţia industriilor din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Astfel, VAB-ul celor şase sectoare de activitate se reduce cu marje cuprinse între 30 şi 60%. Rezultatele acestui raport concluzionează că din 62 de sectoare de activitate, 51 sunt afectate de pandemia COVID-19.
Așadar, ce faci dacă ești în situația în care ai rămas fără job, iar domeniul în care ai lucrat nu te mai încântă sau nu îți mai oferă oportunități de angajare?
Mai jos am detaliat câteva idei simple care te-ar putea inspira:
- Pleacă de la obiectivul tău, definește clar ceea ce îți dorești, scrie totul pe o foaie de hârtie: cum să fie jobul, în ce fel sunt colegii, ce gen de companie vizezi etc. Știu că poate părea ciudat, însă scriindu-le pe foaie îți va oferi claritate. În momentul în care vei merge la interviu, vei știi cu siguranță ce vrei și ce nu vrei.
- Apoi, întreabă-te cine sunt oamenii care au același job pe care ți l-ai dori și tu. Cum se prezintă aceștia? Ce CV au, cum arată profilul lor de LinkedIn? Care sunt cei mai de succes dintre ei? Ce fac pentru a fi cei mai de succes? Cum ai putea să afli?
- Înțelege care sunt abilitățile transferabile pe care le poți folosi la un nou job. Abilitățile transferabile sunt acele calități profesionale dobândite într-un anumit domeniu, care sunt relevante și în alte domenii.
- Creează-ți un CV/ profil de LinkedIn în care să scoți în evidență rezultatele tale sau experiența care se pliază pe noul domeniu. Chiar și cel mai mic task pe care l-ai făcut în noul domeniu este mai bine să-l pui în valoare decât nimic. Dacă nu ai nicio experiență în noul domeniu, încearcă să faci un curs. Sunt o mulțime de platforme online unde poți găsi cursuri utile de la cele mai mari universități din lume. Eu îți recomand www.coursera.com.
- Apoi, înțelege care sunt resursele pe care le ai în jurul tău și cine sunt oamenii care te pot ajuta cu o recomandare. Scrie o listă cu ei și apoi încearcă să-i abordezi, oferidu-le profilul tău.
- Înscrie-te în diverse grupuri pe rețele de socializare, cum ar fi LinkedIn sau Facebook și încearcă să creezi interacțiune cu ceilalți membri din comunitate.
- Creează un video cu tine în care te prezinți pe scurt și pune-l pe contul tău de Facebook/ LinkedIn. Pentru a disemina informația cât mai departe, roagă-ți prietenii să împărtășească postarea și pe profilul lor.
Ai încredere în tine, promovează-te eficient și scoate-ți atuurile în față. Dacă aplici măcar o parte din ideile de mai sus, rezultatele nu vor întârzia să apară. Mult succes!
Articol scris de Monica Antohi,
Permanent Placement Consultant